Richard Daemen

In categorie: Cyber security

Vier tips voor een veilig wachtwoordbeleid

Tegenwoordig gebruiken we bijna overal een wachtwoord voor. Denk er maar eens over na. Naast uw e-mailadres en de computer of laptop waarop u inlogt, heeft u waarschijnlijk ook voor allerlei applicaties een account met wachtwoord. De kans is aanwezig dat u een CRM-programma, clouddienst of telefoonmodule gebruikt. Uw wachtwoord functioneert hierbij als uw persoonlijke toegangssleutel tot informatie en applicaties. Maar wat nou als iemand uw wachtwoord raadt of steelt? Uw data wilt en mág u natuurlijk niet zomaar met iedereen delen. Ga daarom altijd nauwkeurig om met uw wachtwoorden. Maar hoe doet u dat?

/ Zorg dat geheim echt geheim blijft

Staat u wel eens stil bij wat er kan gebeuren als iemand anders toegang krijgt tot uw e-mailaccount? Of uw financiële cijfers in kan zien via uw online bankaccount? Dit zijn situaties die u wilt vermijden. Houd uw wachtwoord daarom te allen tijde voor uzelf. Instanties zullen u in ieder geval nooit vragen om een wachtwoord. Zorg ervoor dat uw wachtwoord echt alleen úw wachtwoord blijft.

/ Gebruik meerdere wachtwoorden

De meeste mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Natuurlijk is het in de praktijk erg makkelijk om voor uw online bankzaken hetzelfde wachtwoord te gebruiken als het wachtwoord waarmee u inlogt op uw zakelijke e-mail. Toch kan het hele vervelende gevolgen hebben als er om welke reden dan ook een wachtwoord in verkeerde handen komt. U bent immers direct kwetsbaar op al uw accounts en niet alleen op het account waarvan het wachtwoord achterhaald is. Het is dus van groot belang dat u niet voor ieder profiel, adres of account hetzelfde wachtwoord gebruikt.

/ Ververs regelmatig uw wachtwoord

Naast het gebruiken van meerdere wachtwoorden, is het van belang dat u niet te lang hetzelfde wachtwoord gebruikt. Door eens per drie maanden een wachtwoord te wijzigen, zorgt u ervoor dat u minder kwetsbaar bent voor cybercriminelen die uw wachtwoord proberen te achterhalen. Daarnaast heeft u ook te maken met oud-medewerkers, die anders na hun dienstperiode nog steeds toegang hebben tot allerlei belangrijke bedrijfsinformatie. Bij het instellen van het wachtwoord is het verstandig om minimaal 12 verschillende karakters en tekens te gebruiken, zodat men het wachtwoord niet zomaar kan achterhalen.

/ Centraal opslaan wachtwoorden

Het onthouden van veel verschillende wachtwoorden is echter onhandig en lastig. Gelukkig zijn er verschillende applicaties die hierin uitkomst bieden. In de applicatie LastPass kunt u bijvoorbeeld uw wachtwoorden van alle accounts centraal opslaan in één “kluis” waar u online toegang tot heeft. Dit is niet alleen veiliger dan het noteren van wachtwoorden op verschillende plekken, maar op deze manier verliest u uw wachtwoorden ook nooit meer.
De komende tijd gaan wij u meer vertellen over manieren waarop u de veiligheid in uw onderneming kunt vergroten. Heeft u nu al specifieke vragen over uw securitybeleid? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


GRATIS: In 11 stappen je cyber security op orde

De impact van cybercriminaliteit is enorm. Download de 11 stappen en onderdelen die essentieel zijn om een veilige IT omgeving te creëren, zodat je bestand bent tegen cybercriminaliteit.

Aan de hand van deze 11 stappen kun je gemakkelijk checken welke punten aandacht nodig hebben. Voorkomen is immers beter dan genezen.

GRATIS: In 11 stappen je cyber security op orde


Bekijk ook:

Laat een reactie achter:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>