Shadow IT Scan

Shadow IT gaat ook wel onder de naam Rogue IT of Stealth IT. Deze termen worden gebruikt voor alle IT-middelen die buiten het beheer van de IT-afdeling vallen maar wel door werknemers gebruikt worden. 

Shadow IT Scan

Shadow IT gaat ook wel onder de naam Rogue IT of Stealth IT. Deze termen worden gebruikt voor alle IT-middelen die buiten het beheer van de IT-afdeling vallen maar wel door werknemers gebruikt worden.

Wat is Shadow IT?

Shadow IT brengt voordelen, maar ook heel wat risico’s met zich mee. Met een Shadow IT scan brengen wij de risico’s in kaart zodat we uw bedrijf hiertegen kunnen beschermen.

IT-middelen die buiten het beheer van een bedrijf vallen kunnen zijn applicaties, hardware of cloudservices die uw IT-afdeling niet heeft geïntroduceerd. Bij hardware kunt u denken aan apparaten zoals smartphones, tablets, persoonlijke laptops of bijvoorbeeld harde schijven. Maar ook applicaties zoals WeTransfer, Dropbox of Google Docs kunnen een gevaar vormen voor uw onderneming.

De aanzienlijke groei van cloud services zal het percentage Shadow IT binnen bedrijven alleen maar doen toenemen. Wilt u graag uw bedrijf of onderneming beschermen tegen Shadow IT? Vraag dan nu de Shadow IT scan aan bij Daemen ICT. 

Shadow IT binnen uw bedrijf

Binnen een bedrijf is het vaak de taak van de IT-afdeling om toe te zien op het gebruik van IT-apparatuur en softwarebeveiliging. In vele gevallen is dit niet gemakkelijk doordat Shadow IT ook kan ontstaan via een goedgekeurd apparaat door bijvoorbeeld externe applicaties. We gebruiken buiten werktijd om vaak ook applicaties voor communicatie zoals Messenger of het doorsturen van grote documenten zoals Wetransfer. Deze applicaties worden dan ook op de werkvloer gebruikt omdat de werknemers hier al bekend mee zijn. 

Deze applicaties voor de consumentenmarkt hebben vaak andere security vereisten dan applicaties op de zakelijke markt. Gebruik maken van een slecht beveiligd cloud-server voor uw onderneming kan een data-inbreuk tot gevolg hebben. Daarnaast moet u ook rekening houden of uw onderneming  met deze applicaties voldoet aan de GDPR voorwaarden.

Risico’s Shadow IT

Hoewel Shadow IT als een positieve ontwikkeling kan worden ervaren, kan de IT-afdeling hier anders over nadenken. Bij Shadow IT komen namelijk wel een aantal risico’s voor uw onderneming bij kijken:

 • Non-compliancy: Wanneer werknemers via hun eigen systemen of eigen computers werken, verliest u de controle of uw werknemers de juiste applicaties gebruiken en de wet- en regelgeving naleven. 
 • Kosten hoger: Kiest iedere afdeling ervoor om eigen oplossingen aan te schaffen? Dan kan dit duurder uit gaan vallen dan dat dit op een gecontroleerde manier gebeurt.
 • Databeveiliging: Wanneer de IT-afdeling geen inzicht heeft over de security van apparaten, kan een datalek eerder voorkomen. Denk aan bedrijfsgevoelige gegevens of persoonsgegevens die worden gedeeld via externe applicaties of een eigen laptop met zakelijke data die wordt gestolen.
 • Proces stroomlijnen: Wanneer alle werknemers gebruik maken van dezelfde applicaties en communicatiemiddelen, dan zal dit bijdragen aan het stroomlijnen van het werkproces.
 • Shadow IT bestrijden: Shadow IT scan

  Wilt u uw bedrijfsprocessen stroomlijnen en zorgen voor een goede beveiliging, ook van binnenuit uw onderneming? Kies dan voor een Shadow IT scan van Daemen ICT. Onze specialisten helpen u graag bij het verminderen of zelfs verwijderen van Shadow IT binnen uw bedrijf.

  Met de scan worden alle risico’s binnen uw onderneming in kaart gebracht en kijken we naar wat er mis is gegaan. Tevens krijgt u advies over het voorkomen van ongeoorloofde consumpties en installaties zodat u in de toekomst bestand bent tegen Shadow IT. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

  Meer weten of advies op maat?

  Vul dan onderstaand contactformulier in.

  We nemen dan binnen 2 werkdagen contact met u op.
  Of bel ons direct op 076 - 596 13 91.

  Naam *
  Bedrijfsnaam *
  E-mail adres *
  Telefoonnummer *
  Bericht *

  Meer weten of advies op maat?

  Vul dan onderstaand contactformulier in.

  We nemen dan binnen 2 werkdagen contact met u op.
  Of bel ons direct op 076 - 596 13 91.

  Naam *
  Bedrijfsnaam *
  E-mail adres *
  Telefoonnummer *
  Bericht *

  Verbeter uw productiviteit en efficiëntie met de praktische en veilige oplossingen van Daemen ICT

  >